Składniki:
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- pół dużej cebuli
- ok. 30 g. serka camembert
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu
- 1 ząbek czosnku
Pory myjemy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy na małym ogniu. Przesmażone z cebulką pory przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Dodajemy również obrane ziemniaki. Całość gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z gazu i odstawiamy na 5 minut. Następnie miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy również ser camembert pokrojony w kostkę.
Ja podawałam ten krem z odrobiną tartego sera żółtego i posiekaną natką pietruszki. Czytałam, że niektóry jedzą go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
1 komentarz:
Z camembertem jeszcze nie probowalam, moze ciekawie smakowac! Na pewno wyglada pieknie.
Prześlij komentarz