sobota, 25 lutego 2012

Zupa krem z pora.

Witajcie! Ze względu na to, że przeszłam na dietę na razie na blogu może być pewien zastój jeżeli chodzi o desery, ciasta i dania wysokokaloryczne. Za to na pewno pojawią się tutaj "odchudzone" przepisy :). Jednym z nich jest pożywna zupa krem z pora. Zrobiłam ją po pierwsze dlatego, że już dawno chodziła mi po głowie. Po drugie: kupiłam sobie blender (musiałam przetestować nowy sprzęt :) ). Co prawda zawiera w sobie masło i ser, ale wydaje mi się, że na cały garnek zupy to raczej niewiele.



Składniki:


  • 2 pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • pół dużej cebuli
  • ok. 30 g. serka camembert
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu
  • 1 ząbek czosnku

Pory myjemy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy na małym ogniu. Przesmażone z cebulką pory przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Dodajemy również obrane ziemniaki. Całość gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z gazu i odstawiamy na 5 minut. Następnie miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Dodajemy również ser camembert pokrojony w kostkę.
Ja podawałam ten krem z odrobiną tartego sera żółtego i posiekaną natką pietruszki. Czytałam, że niektóry jedzą go z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!



1 komentarz:

Maggie pisze...

Z camembertem jeszcze nie probowalam, moze ciekawie smakowac! Na pewno wyglada pieknie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...