poniedziałek, 5 marca 2012

Torcik śmietanowo-ananasowy z bezą kokosową.

Witajcie! Obiecywałam odchudzone przepisy, a dzisiaj wstawiam bardzo kaloryczny tort. Niestety byłam zmuszona zrobić coś z ananasem bo szkoda mi było go wyrzucić. A jeżeli ananas to i kokos. Wyszło przepyszne, dosyć proste w wykonaniu ciasto. Korzystając z okazji chcielibyśmy Was zaprosić na Naszego nowego tortowego bloga - tortowaawangarda.blogspot.com . 




Składniki:


  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 ananas lub puszka ananasów
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • do nasączenia: woda, cytryna, cukier


Biszkopt pieczemy według przepisu zamieszczonego tutaj.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do białek dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Białka mają być lśniące. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę z białek przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bezę pieczemy trochę ponad 1 godzinę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżeczki cukru pudru.
Biszkopt nasączamy ponczem i wykładamy na niego pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy ubitą wcześniej śmietanę. Wystudzoną bezę nakładamy delikatnie na wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!





1 komentarz:

Patrycja Reszko pisze...

Niesamowicie wygląda!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...