Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżki gorącej wody
- 300 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 ananas lub puszka ananasów
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- do nasączenia: woda, cytryna, cukier
Biszkopt pieczemy według przepisu zamieszczonego tutaj.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do białek dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Białka mają być lśniące. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę z białek przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bezę pieczemy trochę ponad 1 godzinę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżeczki cukru pudru.
Biszkopt nasączamy ponczem i wykładamy na niego pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy ubitą wcześniej śmietanę. Wystudzoną bezę nakładamy delikatnie na wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
1 komentarz:
Niesamowicie wygląda!
Prześlij komentarz