piątek, 3 czerwca 2011

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką truskawkową

Uwielbiam to ciasto. Jest bardzo proste, a takie smaczne... Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami i zalać galaretką jaką się chce. Ponieważ miałam w domu trochę truskawek i galaretki truskawkowe  to postanowiłam zrobić ciacho na weekend. Przepis na biszkopt znalazłam któregoś dnia na Wielkim Żarciu i uważam, że to najlepszy przepis. Testowałam już wiele i rzadko kiedy biszkopt wychodził taki fajny ... co najlepsze nie ma w nim grama proszku do pieczenia. Naprawdę polecam  bo zawsze wyrasta!


Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody
  • 500 ml śmietany 36 %
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka truskawek
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorącej wody

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Następnie wsypujemy 50 g cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy ( bym powiedziała do białości, ale to nie jest do końca biel).
Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania wsypujemy 50 g cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, przesiewamy mąkę i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.


2 galaretki zalewamy wrzątkiem (700 ml) i mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
2 łyżeczki żelatyny zalewamy ciepłą wodą (ok 1/3 szklanki) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zimną śmietanę miksujemy. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder (po łyżeczce, niech każdy doda tyle ile potrzebuje). Wystudzoną żelatynę dodajemy po trochu do ubitej śmietany.


Ułożenie:
Biszkopt nasączamy (w moim przypadku to była ciepła woda z cukrem i sokiem z cytryny). Na to wykładamy ubitą śmietanę. Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. 






UWAGA! To ciasto raz mi się nie udało. Mianowicie galaretka przeleciała przez całe ciasto
i wsiąknęła w biszkopt. Proponuję na początku wlać trochę galaretki i wstawić do zamrażalnika na 5-10 minut.  Galaretka , która stężeje stworzy "tamę" i nic Nam już nie powinno przeciekać.


Smacznego!



4 komentarze:

Barbara pisze...

takie ciasta uwielbia mój mąż, jak mu pokarzę, to będzie kazał mi zrobić ;). pozdrawiam :)

kabka pisze...

u mojego S. przez cały weekend jadaliśmy takie ciasto :) mniam!

Anonimowy pisze...

super ciasto :) a biszkopt pyyychaa, slodki puszysty i wyrósł jak szalony!! :)) polecam;)

kathk pisze...

Przepis jest rewelacyjny, najlepszy biszkopt jaki do tej pory robiłam, a całe ciasto palce lizać! Dziękuję i pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...