Składniki:
- 1kg śledzi matias
- 5 cebul
- 1l mleka
- koperek
- 1l oleju
Śledzia wyciągamy z zalewy, wrzucamy do miski z zimną wodą i dwukrotnie płuczemy. Ponownie pozbywamy się wody z tym, że tym razem śledzia zalewamy mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Wylewamy mleko i płuczemy śledzia wodą z pozostałości mleka. Tak przygotowane filety śledziowe kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok 3cm, zasypujemy cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posiekanym koperkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego!
3 komentarze:
jeszcze nie łączyłam śledzika w oleju z koperkiem, ale myślę, że dodaje swoją świeżością ciekawego aromatu. Super :)
Pięknie podany! Czekam na więcej, może śledź w miodzie albo z jakimiś warzywami? Merci za dedykację :)
D.
Mmm.. Wygląda pysznie! :)) Przypomniała mi się jedna z przystawek, którą miałam okazję spróbować w Restauracji Atmosfera, w Zabrzu - równie pyszna kuchnia i tak samo pięknie wyglądająca jak Twoja :) Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz