
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 500 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 białko
- 250 g masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- dodatkowo: 300 ml śmietany 36 % + 3 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i cukier. Pozagniatać lekko palcami po czym wlać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie należy wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinać długie paski i nawijać na foremki do pieczenia rurek. Każdą rurkę posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Do wystudzonych rurek wyciskamy ze szprycy bitą śmietanę.
Smacznego!
7 komentarzy:
Cudownie wyglądają te Wasze rurki! Chętnie schrupałabym jedną :)
Jakie piękne;)
sliczne rureczki:)
niesamowite! jestem nimi zachwycona! wyglądają pięknie
gdzie można zakupić foremki do rurek ??:) jakie polecacie
ślicznotki ;]
Wygladaja przepieknie! Ostatnio wspominalam waflowe rurki z bita smietana; wasze sa na pewno co najmniej rownie dobre.
Prześlij komentarz