Składniki :
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 36 %
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 60 g masła
- 30 ml alkoholu (np. amaretto, kahlua, rum)
- 150 g wiśni (mrożone lub świeże)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w dosyć dużej misce w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę wraz z łyżką cukru, a także białka na sztywną i puszystą pianę. Do rozpuszczonej masy dodajemy żółtka jaj- stale miksując (czekolada może zareagować na dwa sposoby w zależności od temperatury czekolady- chłodniejsza zgęstnieje, tworząc gęstą masę lub też cieplejsza, która pozostanie dosyć rzadka). Otrzymaną masę łączymy z bitą śmietaną i dodajemy stopniowo, małymi porcjami wybrany alkohol. Całość delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Mus czekoladowy odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak aby mógł stężeć.
Wiśnie gotujemy na małym ogniu wraz z wodą i cukrem. Do zagotowanej masy dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody. Zagęszczony sos zestawiamy z ognia.
Smacznego:)
7 komentarzy:
Cudnie podane...ślinka cieknie ;)
Wspaniały deser, podany tak, że aż ślinka cieknie :)
Pozdrawiam serdecznie!
Mniam pożarłabym taka smakowita kulę!
Widzę tu zapowiedź idealne randki :D
Bardzo elegancko podane. Skusilabym sie!
piękne zdjęcia, pyszny deser:)
Mus czekoladowy to jedno z moich ulubionych dań z karty deserowej. W szczególności jak robię go z godnie z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl to wtedy wiem, że będzie na pewno wyjątkowo smakowity. Zresztą jestem zdania, że połączenie musu czekoladowego wraz z owocami to idealne związek :)
Prześlij komentarz