Składniki:
- 1-1,5 kg świeżego filetu z łososia
- 1 l soku z cytryny
- sól
- 4 białe cebule
- słoik marynowanego zielonego pieprzu
- olej
Cebulę kroimy w piórka. W celu sparzenia wrzucamy ją na lekko osolony wrzątek - odcedzamy i studzimy. Filet z łososia kroimy na jak najcieńsze i duże płaty. Tak przygotowaną rybę przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny (ryba musi pływać). Po upływie godziny należy sprawdzić czy mięso ma taki sam sparzony (od cytryny) kolor w środku co na zewnątrz. Jeżeli nie to należy delikatnie zamieszać i poczekać do uzyskania takiego efektu. Jeżeli tak to łososia ostrożnie odcedzamy. W wiaderku lub misce układamy warstwowo: kilka płatów łososia, a na to dużą szczyptę soli i marynowany pieprz zielony .... i tak aż do wyczerpania łososia. Całość zalewamy olejem roślinnym i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Tak przyrządzonego łososia możemy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu do okresu 2 tygodni.
Smacznego!
2 komentarze:
Wygląda baardzo apetycznie ;)
Przepysznie wyglada! Lososia lubie w kazdej postaci :)
Prześlij komentarz