Witam! Dzisiaj na blogu skromne, ale pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami. Oczywiście dorzucić do nich można różne bakalie... ja dodałam to co akurat miałam w domu :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale jak wystygną robią się twarde i kruche.... w sam raz do popołudniowej herbatki :).
- 250 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego własnej roboty
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki rodzynek
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy do tego 1 łyżkę ciepłej wody i ubijamy około minuty mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo cukier. Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło (cały czas miksując). Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy płatki owsiane (ja połowę porcji zmieliłam) i sodę. Do sypkich produktów dodajemy wcześniej ubite jajka, łyżkę miodu, bakalie, oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników (ciasto będzie klejące). Ciasteczka formujemy w nieduże kulki i układamy na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
2 komentarze:
Wygladaja idealnie i wcale nie tak skromnie!
owsiane ciasteczka są przepyszne.
Prześlij komentarz