Składniki (na 1 porcje):
- ok 100 g makaronu linguine
- 3-4 krewetki
- 1 drobno posiekany liść trawy cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- 3-4 łyżki oliwy
Krewetki marynujemy w zalewie z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, solą, oraz trawą cytrynową - wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż krewetki się zrumienią, a ich mięso będzie białe, a nie szkliste.
Na makaronie układamy krewetki i skrapiamy wszystko pozostałą na patelni zalewą. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Przepis dodajemy do akcji:
4 komentarze:
Cudowne zdjęcia! Naprawdę pieknie wygląda!!!
Piekne zdjecia skadinad bardzo prostej (a przy tym pysznej) potrawy. Krewetki nie potrzebuja wymyslnego towarzystwa, wystarczy oliwa, czosnek i cytryna :)
Jak z wykwintnej restauracji... Chylę czoła :)
uwielbiam krewetki :)
smakowicie to wygląda :)
Prześlij komentarz