Składniki:
- 250-300 g makaronu (ja użyłam świderków)
- 1 papryka żółtka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 200 ml śmietany 36 %
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- oregano
- 200 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 kawałki kiełbasy
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuły i marchewkę gotujemy w jednym garnku (gotowałam do momentu aż brokuły były miękkie, marchewka była twardawa).
Paprykę kroimy w grubsze paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Do miski wlewamy śmietanę, doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy garść startego żółtego sera i jajko - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatki oleju. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei: makaron, brokuły podzielone na różyczki, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę, kiełbaskę i cebulę. Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Wszystko posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
4 komentarze:
Pyszności!! Najem się oczami przed snem;)
piękna jest ta kolorystyka.
Można ją pożerać oczami :D
Smaczniutka!
Prześlij komentarz