Składniki:
- 250 g makaronu linguine
- 500 g przecieru pomidorowego
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 1/2 papryki czerwonej
- bazylia, oregano
- pieprz, sól
- ok. 1 łyżka cukru
- 1 mała cebulka
- 1 mały ząbek czosnku
- trochę tartego parmezanu
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego mięso mielone - wszystko razem smażymy. Po ok 5-10 minutach wlewamy na patelnie przecier pomidorowy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy wszystko ok. 5 minut. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Stopniowo dodajemy również cukier. Na koniec przepuszczamy czosnek przez praskę i dodajemy do sosu. Na tarce ścieramy trochę parmezanu.
Na talerzu układamy ugotowany makaron. Na to sos pomidorowy i posypujemy obficie parmezanem.
Smacznego!
3 komentarze:
Rewelacyjne zdjęcia! :o aż mi szczenka opadła :)
a smaka robisz, oj robisz, na penwo musi byc pyszne :)
a teraz to ja mam chetke na takie jedzonko:)
Jako makaroniara nie moge sie nie zachwycic takim daniem :) Wole wprawdzie wersje dlugo-sie-gotujaca, ale taka ekspresowa tez nie jest zla!
Prześlij komentarz