sobota, 13 sierpnia 2011

Kotlety z fetą z sałatką z brokułów

Witajcie! Tak jak obiecałam wstawiam dzisiaj przepis na smakowite danie. Uważam, że idealne dla osób, które się odchudzają bądź  po prostu chcą zjeść zdrowy obiad. Zjadając 2 takie kotleciki i proponowaną przeze mnie sałatkę na prawdę można się najeść ... ja np. nie dałam rady zjeść całości, a naprawdę potrafię zjeść bardzo dużo :P. Nie zanudzam już bo pewnie każdy tutaj jest głodny, więc zapraszam na obiad :D!


Składniki
(mi wyszły 3 kotlety):


  • ok 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 6 kosteczek fety ( ja miałam w kostkach)
  • sól, pieprz
  • 1 małe jajko
  • trochę bułki tartej
Dodatkowo:
  • 1 mały brokuł
  • 1 pomidor
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i bułki tartej tyle, aby można było uformować kotleciki (ponieważ miałam spore jajko to dodałam żółtko i troszeczkę białka). Do środka każdego kotleta wkładamy 2 kosteczki fety. Uformowane kotleciki smarujemy olejem (zrobiłam to pędzelkiem) i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Piekłam na termoobiegu w ok. 200 stopniach.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na durszlak i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy różyczki będą letnie układamy je na talerzu razem z kawałkami pomidora.
Wszystko to polewamy sosem czosnkowym: pół małego jogurtu naturalnego mieszamy z 1 łyżeczką majonezu. Dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i odrobinę pieprzu. 
Po upieczeniu przekładamy nasze kotleciki na talerz i jemy razem z sałatką.

Smacznego!




3 komentarze:

slyvvia pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają te kotlety. Muszę wypróbować :)

kikimora pisze...

Bardzo lubię kotleciki z fetą, ale z mięsa drobiowego jeszcze nie robiłam :)

Maggie pisze...

Smakowicie wygladaja! Zarowno Mezczyzna, jak i ja, jestesmy wielkimi fanami fety, wiec to danie dla nas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...