Składniki (mi wyszły 3 kotlety):
- ok 250 g mięsa mielonego drobiowego
- 6 kosteczek fety ( ja miałam w kostkach)
- sól, pieprz
- 1 małe jajko
- trochę bułki tartej
Dodatkowo:
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- pół małego jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i bułki tartej tyle, aby można było uformować kotleciki (ponieważ miałam spore jajko to dodałam żółtko i troszeczkę białka). Do środka każdego kotleta wkładamy 2 kosteczki fety. Uformowane kotleciki smarujemy olejem (zrobiłam to pędzelkiem) i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Piekłam na termoobiegu w ok. 200 stopniach.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na durszlak i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy różyczki będą letnie układamy je na talerzu razem z kawałkami pomidora.
Wszystko to polewamy sosem czosnkowym: pół małego jogurtu naturalnego mieszamy z 1 łyżeczką majonezu. Dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i odrobinę pieprzu.
Po upieczeniu przekładamy nasze kotleciki na talerz i jemy razem z sałatką.
Smacznego!
3 komentarze:
Bardzo apetycznie wyglądają te kotlety. Muszę wypróbować :)
Bardzo lubię kotleciki z fetą, ale z mięsa drobiowego jeszcze nie robiłam :)
Smakowicie wygladaja! Zarowno Mezczyzna, jak i ja, jestesmy wielkimi fanami fety, wiec to danie dla nas!
Prześlij komentarz