Pierwszym przepisem jaki zamieszczę na blogu będzie przepis na Krem Brulee. Deser ten wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to krem waniliowy z warstwą przypieczonego cukru - jest przepyszny, ale bardzo kaloryczny!
- 6 żółtek
- 600 ml śmietany 36 %
- laska wanilii
- skórka z połowy pomarańczy
- ok 4 łyżki stołowe cukru + cukier do posypania
Gotujemy śmietanę razem z laską wanilii i startą na małych oczkach skórką z pomarańczy. Czekamy aż śmietana zacznie wrzeć i ściągamy z ognia. Wyjmujemy wanilię, rozcinamy i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do śmietany. W misce ucieramy żółtka z cukrem. Gdy śmietana będzie letnia dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę stawiamy na małym ogniu i gotujemy stale mieszając trzepaczką kuchenną. Krem należy zdjąć z gazu kiedy zgęstnieje ( powinny zacząć pojawiać się "bąbelki").
Gotowy krem przelewamy do kokilek i odstawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie posypujemy go warstwą cukru i przypiekamy aż do uzyskania karmelowej barwy.
Krem Brulee można zapiec za 2 sposoby:
pierwszy: przy użyciu specjalnego palnika, który błyskawicznie karmelizuje cukier.
drugi: wstawiamy krem do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z funkcją grillowania) w foremce wypełnionej lodem lub też zimną wodą. Czekamy aż cukier się rozpuści i nabierze odpowiedniego koloru (jak na zdjęciach).
Smacznego!
11 komentarzy:
Ja nie mogę.......aż mi ślinka cieknie.......
pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje :)
pozdrawiam
Ryba ;)
Mm jak smakowicie wygląda :)
Bardzo udany ten pierwszy post :)
mniam :) wygląda świetnie, wolę nie myśleć jak wspaniale musi smakować *_*
Ale świetnie wygląda.... hmmm a zapewne smakuje nieziemsko :)
Uwielbiam creme brulee! Już pierwszy kęs sprawia, że świat wydaje się piękny :D
Zdjęcie bardzo apetyczne :)
Dominique
Musze wyprobowac ten przepis! Tylko niestety nie mam kokilek ale rozejrze sie po sklepach :)
Juz nie moge sie doczekac efektu :)
Czekam tez na kolejne przepisy.
wypróbuję na pewno!
creme brulee jadłam chyba tylko raz, jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić samej ;) bardzo apetycznie wygląda :)
Idus mam pytanko!
Jaka mam kupic smietane? Taka do ubijania czy do gotowania?
hanusia
Hmm Ja kupuje taką w kartoniku 36 % - http://wygodny-market.pl/upload/images/products/big/LOWICKA_Smietanka_tortowa_36_UHT_500g_1418.jpg. Można ją i gotować i ubijać :)
uwielbiam ten krem! tylko jeszcze nie próbowałam ze skórką pomarańczową ;)
Prześlij komentarz