Panna Cotta [ z włoskiego: gotowana śmietanka] to delikatny deser pochodzący z północnych Włoch. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Można ją serwować z różnymi dodatkami: musem truskawkowym lub malinowym, polewą czekoladową itp.
Składniki ( na 6 porcji):
- 500 ml śmietany 36 %
- 250 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- laska wanilii
- żelatyna: ok 10-15 g
Mus truskawkowy:
- truskawki ( ok 1 kubek)
- cukier do smaku
Mleko, śmietanę, cukier i wanilię gotujemy w garnku aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy wanilię, zeskrobujemy miąższ ze środka i dodajemy do garnka. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość przelewamy do foremek czekamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus truskawkowy: truskawki wraz z cukrem blendujemy i odstawiamy do lodówki.
Stężoną Panna Cotte wyjmujemy z foremek (dużym ułatwieniem będzie wstawienie foremki do gorącej wody na 5-10 sekund), polewamy musem truskawkowym. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty i migdałów.
Smacznego!
5 komentarzy:
Będę musiała to wypróbować :)
Wygląda bardzo apetycznie :*
Juz nie moge sie doczekac kiedy wyprobuje te desery :)
A moze podasz jakies przepisy na salatki?
hanusia
Wygląda pięknie. :) A powiedz mi, jakiej formki użyłaś? Czy to taka do dużych muffinek czy może jeszcze jakaś inna? Bo tak ciekawie wygląda w tym ksztalcie. :)
Jako foremki użyłam "zakrętkę" od bitej śmietany w sprayu (http://www.ilecukru.pl/gfx/bita-smietana.jpg)
odpowiadajac na komentarz na moim blogu, pewnie, że zajrzę i to nie raz :)... dzięki za szybką odpowiedź, ps. no i podziwiam pomysłowość, nie wpadłabym na to, że to zakrętka :)
Prześlij komentarz