Dzisiaj przepis na pyszną i pożywną sałatkę. Wymyśliliśmy ją na poczekaniu wraz z wyśmienitym sosem miodowo-sezamowym. Jak wspominaliśmy wcześniej otrzymaliśmy od Zielony Nurtu 2 oleje do przetestowania. Jednym z nich był bardzo aromatyczny olej lniany, który użyliśmy właśnie do przygotowania sosu. Olej ma piękny kolor i przecudowny zapach. Słona szynka połączona ze słodkim sosem to uczta dla podniebienia! Zdecydowanie polecamy na lekki obiad lub śniadanie bo jest dosyć syta :)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 garście makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 duży pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 papryki (kolor dowolny)
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 kulek mozarelli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oleju lnianego "Złoty Oliwin" (do kupienia tutaj)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pasty sezamowej Tahini
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Kulki mozzarelli owijamy plastrami szynki i podsmażamy kilka minut na suchej patelni.
Sos: olej, miód, pastę Tahini i musztardę mieszamy razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na półplasterki. Do tego dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórka pokrojonego w plasterki. Na przygotowane warzywa i makaron wykładamy pokrojone jajko i kulki mozzarelli z szynką parmeńską. Całość polewamy sosem miodowo-sezamowym.
Smacznego!
5 komentarzy:
Te kuleczki skryte w plastrach szynki prezentują się rewelacyjnie!
Mozzarella w szynce - bomba! Zreszta cala salatka swietna.
Akurat na święta.:D:D
Przepis został wstawiony 10 grudnia, więc może niekoniecznie na święta, ale po świętach jak najbardziej :)
makaron ? bardzo dobre rozwiązanie.
Widziałem, jakiś czas temu znalazłem - ciekawą stronę gdzie można kupić makaron niskokaloryczny. Przyjaciel potwierdził,że jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
http://amekofoods.pl/artykul/jak-powstaje-shirataki
Prześlij komentarz