sobota, 24 marca 2012

1 roczek Smakowidła i... pyszna Napoleonka :)

Witajcie! W końcu mam chwilę, aby zająć się blogiem. Planuję tą notkę od kilku dni i jakoś do tej pory nie udało mi się nic napisać. W środę 21 marca nasz blog obchodził swoje pierwsze urodziny :). Dlatego też chcielibyśmy serdecznie Wam wszystkim podziękować za liczne odwiedziny i komentarze. Może przedstawię trochę statystyk. 


Przez ten rok udało Nam się napisać 94 posty;
Na Facebooku polubiło  nas już 131 osób,  
Obserwuje Nas 65 osób;
Smakowidło odwiedziło 125 245 osób. 


Nam się ten wynik baaardzo podoba i jeszcze raz serdecznie dziękujemy :). Obiecujemy, że poprawimy się w tym roku i będziemy pisać częściej :).
Przejdźmy w takim razie do meritum, czyli do przepisu na prostą i pyszną Napoleonkę. Nie jest to Napoleonka z prawdziwego zdarzenia bo robiona na krakersach, ale jej smak jest niesamowity. 



Składniki:


  • 2 opakowania krakersów
  • ok. 800 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii + ekstrakt waniliowy
  • opakowanie budyniu
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki

600 ml mleka gotujemy z rozciętą laską wanilii, masłem i cukrem. Jajka ubijamy na puszystą masę. Mąkę i budyń mieszamy z 200 ml mleka. Pod koniec ubijania dodajemy mieszankę mleka i budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Wyciągamy wanilię z mleka i dodajemy masę budyniowo-jajeczną. Mieszamy wszystko energicznie aż do momentu gdy zrobi się budyń. Całość odstawiamy do przestudzenia.
W blasze układamy warstwę krakersów. Wykładamy na nią letni budyń i pokrywamy wierzch krakersami. Wstawiamy całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego!



14 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

to już rok? więc świętujmy! sto la, sto lat ;*** !
cudowna Napoleonka, idealna na uczczenie takiej ważnej rocznicy. obyś była z nami jak najdłużej. i piekła takie wspaniałości!

Maggie pisze...

Wspaniale ciasto do swietowania! Wszystkiego najpyszniejszego na kolejne lata blogowania :)

asieja pisze...

pyszny roczek i oby jeszcze wiele takich!:-)

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Dalszych smakowitości!
Zjadłabym napoleonke, kojarzy mi się z dzieciństwem :)

Dusia pisze...

kolejnych pysznych lat:*

Marta pisze...

na krakersach jeszcze nigdy nie robiłam, zapisuje do zrobienia! :)

kuchennefascynacje pisze...

Robilam ją jest rewelacyjna :)

Arvén pisze...

Bardzo smakowita celebracja :-) Kolejnych rocznic życzę!

Karola pisze...

życzę kolejnego roku takich pięknych zdjęć i przepisów! coś dla mnie, bo w przeciwieństwie do tradycyjnej napoleonki nie trzeba piec :)

katarzynka pisze...

Najlepszego na dłuuugie lata :)

Anonimowy pisze...

Palce lizac-pychotka!!! Juz w moich ulubionych.
Dziekuje

dor1kaaaa pisze...

:) to już rok :) jak fantastycznie :) gratulację :) pysznie napoleonka wygląda :))))

jerzy pisze...

Z takim ciastem to z chęcią też bym poświętował:-)))

mari pisze...

Pięknie i pysznie.Sto lat ,pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...