Składniki:
- 3-4 jabłka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 1/2 l mleka
- 1 kubek mąki
- 100 g masła
- 1/2 kubka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka + 1 całe jajko
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie przygotowany budyń. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka i posypujemy całość 3 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
5 komentarzy:
Lubię ciasta z budyniem i owocami. Ja jakiś czas temu robiłam tartę z kremem budyniowym i śliwkami. Pozdrawiam :)
Pysznie :) To mi przypomina jak dawno nie jadłam budyniu...
wygląda obłędnie!
mniam!:D wygląda smakowicie! :D
Pozdrawiam serdecznie :)
Budyń moja ulubiona potrawa. Super to połączyłaś
Prześlij komentarz