wtorek, 8 listopada 2011

Karpatka w wersji z bitą śmietaną.

Pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa karpatkę tradycyjną ...z kremem maślano-budyniowym. Naszą dla odmiany zrobiliśmy z bitą śmietaną  i wyszła równie pyszna. Ciasto parzone prezentowaliśmy już u Nas na blogu w przepisach na eklerki i ptysie. 

Składniki:


  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • 600 ml śmietany 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Zimne płaty ciasta przekładamy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

5 komentarzy:

Karola pisze...

mmm, wracają wspomnienia - to moje pierwsze samodzielne zrobione ciasto!:)

Basia Retro Mama pisze...

smakowicie wygląda

Maggie pisze...

O tak, pamietam ten smak... Dziwne: choc ciasta z kremem z reguly lubilam, to jakos nieszczegolnie mi smakowalo. Teraz mysle, ze moze to wlasnie przez ten maslany, ciezki krem. Opcja z bita smietana jest zdecydowanie bardziej w moim guscie!

Arvén pisze...

Nigdy nie jadłam karpatki z bitą śmietaną ;) Ale wygląda obłędnie...i jaka idealnie pofalowana ;)

Dusia pisze...

taka puszysta i lekka mmmm :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...