Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 5 jajek
- 600 ml śmietany 36 %
- 4 łyżki cukru pudru
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Zimne płaty ciasta przekładamy ubitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
5 komentarzy:
mmm, wracają wspomnienia - to moje pierwsze samodzielne zrobione ciasto!:)
smakowicie wygląda
O tak, pamietam ten smak... Dziwne: choc ciasta z kremem z reguly lubilam, to jakos nieszczegolnie mi smakowalo. Teraz mysle, ze moze to wlasnie przez ten maslany, ciezki krem. Opcja z bita smietana jest zdecydowanie bardziej w moim guscie!
Nigdy nie jadłam karpatki z bitą śmietaną ;) Ale wygląda obłędnie...i jaka idealnie pofalowana ;)
taka puszysta i lekka mmmm :)
Prześlij komentarz