Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło - wszystko razem zagniatamy dodając pozostałą część mąki (jeżeli trzeba). 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).
Prażone jabłka: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dolewamy ok. 50 ml wody. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, oraz cukier ( najlepiej dosłodzić do smaku.). Ściągamy garnek z gazu, gdy jabłka będą już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu (moje całe prażenie jabłek trwa ok. 15 minut).
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy jabłka i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce pozostałe ciasto kruche wyjęte z lodówki. Pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
12 komentarzy:
strasznie dawno nie jadlam szarlotki...
Kwintesencja jesieni,tej prawdziwej w dawnym stylu;)
mega apetyczna! zachciało i się szarlotki :)
Nie ma nic lepszego niż szarlotka. Tylko mam małe pytanie... jak przemóc się i przejść na dietę gdy ogląda się tak smakowite ciasta? :)
Mam ten sam problem :P
Też taką często robię;) To jest chyba moja ulubiona szarlotka. Twoja wyszła cudowna ;)
Przepysznie wygląda!
mniammm... kruche ciasto i jablka to jest pyszne:)
piękna.
klasyka w urokliwym wydaniu.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
ech, fajna taka tradycyjna, świetnie wygląda:)
Pysznie wyglada! Jesienia zawsze nachodzi mnie ochota na ciasta z jablkami...
Szarlotka boska! Pieke ją już po raz 6 chyba. Smakuje każdemu i wszyscy chcą dostać ten przepis! Rewelacja! W dodadku to ciasto jest tak proste, ze nawet dziecko by sobie poradzilo ( sam mam 15 lat więc wiem). Nic tylko ocena 10/10 gratulacje pomysłodawcy :)
Prześlij komentarz