Składniki (na 1 osobę):
- ok. 6 gniazd makaronu fettuccine
- mała pierś z kurczaka
- 1-2 garstki kurek
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ok. 100 ml śmietanki 36%
- 2-3 łyżki wody
- 4-5 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- garstka parmezanu
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Po ok. 4 minutach dorzucamy kurki i całość podsmażamy jakieś 5 minut. Dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy wodę i posiekaną drobno świeżą miętę, oraz bazylię. Wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut (mięta powinna być w tym sosie wyczuwalna) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron układamy na talerzu, na to wykładamy przygotowany sos. Posypujemy posiekaną miętą i startym parmezanem.
Smacznego!
4 komentarze:
Uwielbiam makarony z kurkami. twój wygląda znakomicie :D
same pyszne smaki:) jak najbardziej udane polaczenie:)
Prezentuje się cudnie!
Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, danie wygląda bardzo apetycznie :). Zawsze unikałam dań z grzybami, więc jestem ciekawa jak to smakuje. Może w najbliższym czasie skuszę się i skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz