sobota, 1 października 2011

Fettuccine z kurczakiem w sosie z kurkami i miętą

Witam! Czy u Was też jest dzisiaj taka piękna pogoda :) ? Niby mamy jesień, a pogoda typowo letnia - nastraja mnie bardzo pozytywnie :). Dzisiaj na talerzu wyczarowałam bardzo fajne danie. Nie wiedziałam, że połączenie świeżej mięty i kurek da tak niesamowity efekt końcowy. Potrawę robi się naprawdę bardzo szybko (do 30 minut) - chyba takie lubię najbardziej!


Składniki
(na 1 osobę):


  • ok. 6 gniazd makaronu fettuccine
  • mała pierś z kurczaka
  • 1-2 garstki kurek
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ok. 100 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki wody
  • 4-5 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka parmezanu


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Po ok. 4 minutach dorzucamy kurki i całość podsmażamy jakieś 5 minut. Dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy wodę i posiekaną drobno świeżą miętę, oraz bazylię. Wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut (mięta powinna być w tym sosie wyczuwalna) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Ugotowany makaron układamy na talerzu, na to wykładamy przygotowany sos. Posypujemy posiekaną miętą i startym parmezanem.

Smacznego!




4 komentarze:

slyvvia pisze...

Uwielbiam makarony z kurkami. twój wygląda znakomicie :D

aga pisze...

same pyszne smaki:) jak najbardziej udane polaczenie:)

Wiewióra pisze...

Prezentuje się cudnie!

Elżbieta pisze...

Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, danie wygląda bardzo apetycznie :). Zawsze unikałam dań z grzybami, więc jestem ciekawa jak to smakuje. Może w najbliższym czasie skuszę się i skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...