Składniki:
- 250 g makaronu Pappardelle
- pół dużej cukinii
- pierś z kurczaka
- ząbek czosnku
- 2 czubate łyżeczki serka naturalnego śmietankowego Twój Smak Piątnica
- 200 ml śmietanki 36 %
- garść startego parmezanu
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, bazylia
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. W międzyczasie obieramy cukinię ze skóry i kroimy w cienkie paski/plastry (trochę to ma wyglądać jak makaron pappardelle :)). Do dosmażonego mięsa dodajemy cukinie i mieszamy co jakiś czas przez 5 minut. Następnie dodajemy na patelnie śmietanę, oraz serek Piątnicy. Wszystko razem mieszamy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem , oraz bazylią. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz parmezan - podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki i ściągamy z gazu. Makaron wykładamy na talerze, a na niego powstały sos.
Smacznego!
7 komentarzy:
Pyszny makaron:)
pieknie wyglada:)
Wyglada smakowicie! Cukinia jest takim niepozornym warzywem, a tak dobrze sie komponuje z wieloma rzeczami.
Makaronik rewelacja !!1
Wygląda przepysznie!!!
Wygląda przepysznie i jeszcze lepiej smakuje! :)
przepyszne danie-i barrdzo szybko się robi
Prześlij komentarz