Składniki:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
- 300 ml śmietanki 36 %
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła - całość odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wystudzoną czekoladę mieszamy z białkiem, a następnie całość dokładnie mieszamy z ubitą śmietaną. Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub startą białą czekoladą.
Smacznego!
9 komentarzy:
Wyborny i elegancko się prezentuje :)
piękny! :)
Na taki mus z chęcią bym się skusiła :)
przepysznie wygląda!
W dniu kiedy wszystko, o czym marzę to superczekoladowy deser oglądanie takich smakowitości to nienajlepszy pomysł - zwłaszcza o tak niesprzyjającej spożyciu czekolady porze.
Ale ten mus jest po prostu obłędny!!
niebo w gębie:)
Zrobię i to jeszcze w weekend;) mam w domu dużego czekoladoholika;)
Bardzo elegancko podany, jestem pewna, ze smakuje co najmniej tak dobrze jak wyglada :)
Witam
mam pytanko czy ta porcja starczy dla 11 osób czy muszę zrobić z podwójnej?
Prześlij komentarz