Składniki:
- ok 1,5- 2 kg świeżych pomidorów
- 5 łyżek śmietany 36 %
- 1/2 średniej cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 1/2 kostki rosołowej
- zioła: oregano, bazylia
- 3 ząbki czosnku
- cukier
- 4 łyżeczki zielonego pesto
- trochę startego parmezanu
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Możemy pozbyć się nadmiaru nasion.
Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie stopniowo dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz, paprykę słodką (ok 1 łyżeczki), 1/2 kostki rosołowej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy cukier - proponuję dodawać go stopniowo. Ja dodawałam na oko ok 1-2 łyżek. Do gotującej się zupy dodajemy również pesto, bazylię i oregano. Naszą zupę przelewamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Można oczywiście użyć do tego blendera. Zmiksowaną zupę ponownie wlewamy do garnka i gotujemy. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek zupy i dodajemy do niej 5 łyżek śmietany - mieszamy energicznie i wlewamy całość do garnka. Na koniec wszystko razem mieszamy i sprawdzamy smak - jeżeli Nam pasuje to ściągamy z gazu, jeżeli nie to oczywiście dodatkowo przyprawiamy.
Gotowy krem rozlewamy do misek i posypujemy startym parmezanem.
Przepis dodaję do akcji:
Smacznego!
3 komentarze:
Pomidorowa to moja ulubiona a z parmezanem musi smakować wybornie:)
Pomidorowa z serem jest przepyszna ;)
Bardzo fajna zupka - szybka i smaczna. Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
Prześlij komentarz