Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 1 dżemix uniwersalny 3:1 Delecty
- cukier (na opakowaniu napisali, że potrzeba 330 g. Moje brzoskwinie były bardzo słodkie dlatego wystarczyło dosłownie trochę ponad pół szklanki)
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Kroimy je w małą kostkę. Wszystko razem mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy cukier - radzę próbować i dodawać na oko bo gdybym dodała 330 g cukru to ten dżem wyszedłby mega słodki.
Wszystko razem ponownie zagotowujemy i trzymamy na ogniu jakieś 2-4 minuty.
Gorący dżem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
4 komentarze:
W zimie to będzie magia...
Dżemix delecty ma w składzie benzoesan sodu. To substancja rakotwórcza. Nie polecam po co się truć. Nie chce reklamować innych firm ale da się znaleźć takie dżemixy żeby były bez tej substancji.
Najprościej dodać pektynę,która jest w składzie wszystkich mieszanek żelujących.Poza tym są mieszanki innych firm nie zawierające E211.
Muszę wypróbować. To bedzie mój debiut. A samego cukru i owoców nie można? Czy sie popsuje?
Prześlij komentarz