Składniki (na 2-3 osoby):
- 250 g makaronu farfalle
- 1 pierś z kurczaka
- ok 5-6 łyżek śmietanki 36 %
- słoiczek suszonych pomidorów
- zioła: bazylia, oregano
- przyprawy: sól, pieprz
- parmezan do posypania
- olej
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju ok. 10 minut. W tym czasie kroimy w paski Nasze pomidory. Ugotowany makaron odsączamy z wody i przekładamy na patelnie . Dodajemy na nią również suszone pomidory i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, oraz ziołami: bazylią i oregano - ja lubię dużo ziół!. Po ok 4 minutach można zdjąć potrawę z ognia - danie jest gotowe. Przekładamy je na talerze i posypujemy parmezanem. Znakomicie pasowałaby tutaj rucola, ale niestety jej nie miałam.
Smacznego!
7 komentarzy:
Wygląda przeapetycznie :)
makaron to bardzo wdzięczny artykuł kulinarny - łatwy w przygotowaniu, a jaki smakowity wtedy, kiedy z klasą doprawiony i podany ;]
Świetne połączenie smaków;) Ja za suszenie pomidorków jeszcze się nie brałam. Chyba najwyższa pora
Poproszę porcyjkę na dzisiejszy obiad! ^_^
Faktycznie proste - i na pewno pyszne, wystarczy przeczytac liste skladnikow, by slinianki zaczely szybciej pracowac :)
Połączenie piersi z kurczaka i makaronu zawsze smakuje wybornie. Przepis na pewno wypróbuję, szczególnie, że zawiera moje ulubione suszone pomidory. :)
wyszło nieziemsko!! szybko i pysznie - idealnie dla zapracowanej pary
Prześlij komentarz