Składniki:
- 200 g śmietany 22 %
- 3/4 opakowanie makaronu Pappardelle
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki czerwonej
- 200 ml wody
- zioła: bazylia, oregano, świeży koperek
- sól, pieprz
- 1/3 pęczka szparagów
- 2 łyżki oleju
Wodę na makaron solimy i dodajemy trochę oleju. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę kroimy w drobne paski. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. W między czasie 100 ml wody gotujemy w garnku. Dodajemy połowę śmietany i trochę soli. Szparagi myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki ok 4 cm. Wkładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut. Szparagi powinny być jeszcze nieco twarde - wtedy dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka i paprykę.Dodajemy też resztę wody, śmietany, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Gotujemy wszystko razem ok 2-3 minut i ściągamy z ognia. Szparagi powinny być miękkie, ale sprężyste (nie takie oklapłe).
Wykładamy makaron na talerz, na to sos ze szparagami i kurczakiem. Na koniec posypujemy danie koperkiem. Można dodatkowo posypać żółtym, startym serem.
Smacznego!
7 komentarzy:
ale smakowicie wygląda!
Chętnie byśmy zjedli!
Wygląda obłędnie. Czaję się teraz na szparagowe przepisy, więc sobie zapiszę ;-)
A, i tego - powodzenia życzę i szybkich wakacji, ale z takimi wynikami to chyba wszystko idzie w najlepszym kierunku :D
Ślicznie i pysznie :)
Mi tez zdarza się "parpadele" :D
Gratuluje zaliczonych egzaminow! A makaron bardzo sezonowy, taki jak lubie.
wygląda rewelacyjnie :-)))
och, pyszny obiad!
Prześlij komentarz