środa, 15 czerwca 2011

Pappardelle z kurczakiem i szparagami.

Witajcie po weekendzie! Za nami masakryczne 2 dni. Mieliśmy wczoraj 3 egzaminy - na szczęście wszystkie zaliczone na 4. Jeszcze tylko ustny angielski, analiza finansowa i ryzyko bankowe iiii .... możemy cieszyć się wakacjami :). Odchodząc od tematu szkoły...dzisiaj przygotowałam na obiad makaron. Od dawna chodziło za mną połączenie zielonych szparagów i makaronu Pappardelle (a właściwie to nie wiem czemu, ale nazywam go Parppadelle - Rafał zawsze się ze mnie śmieje :P). Sos jest bardzo kremowy z dużą ilością śmietany i koperku. Wyszło pyszne, więc zachęcam do spróbowania!.  Przepis dodaję do akcji Viva la Pasta 2.


Składniki:

  • 200 g śmietany 22 %
  • 3/4 opakowanie makaronu Pappardelle
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 200 ml wody
  • zioła: bazylia, oregano, świeży koperek
  • sól, pieprz
  • 1/3 pęczka szparagów
  • 2 łyżki oleju


Wodę na makaron solimy i dodajemy trochę oleju. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę kroimy w drobne paski. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. W między czasie 100 ml wody gotujemy w garnku. Dodajemy połowę śmietany i trochę soli. Szparagi myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki ok 4 cm. Wkładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut. Szparagi powinny być jeszcze nieco twarde - wtedy dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka i paprykę.Dodajemy też resztę wody, śmietany, oraz czosnek przepuszczony przez praskę.  Doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Gotujemy wszystko razem ok 2-3 minut i ściągamy z ognia. Szparagi powinny być miękkie, ale sprężyste (nie takie oklapłe).

Wykładamy makaron na talerz, na to sos ze szparagami i kurczakiem. Na koniec posypujemy danie koperkiem. Można dodatkowo posypać żółtym, startym serem.

Smacznego!






7 komentarzy:

zauberi pisze...

ale smakowicie wygląda!

just-great-food pisze...

Chętnie byśmy zjedli!

Arvén pisze...

Wygląda obłędnie. Czaję się teraz na szparagowe przepisy, więc sobie zapiszę ;-)
A, i tego - powodzenia życzę i szybkich wakacji, ale z takimi wynikami to chyba wszystko idzie w najlepszym kierunku :D

tu-tusia pisze...

Ślicznie i pysznie :)
Mi tez zdarza się "parpadele" :D

Maggie pisze...

Gratuluje zaliczonych egzaminow! A makaron bardzo sezonowy, taki jak lubie.

Małgorzata Ziółkowska pisze...

wygląda rewelacyjnie :-)))

asieja pisze...

och, pyszny obiad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...