Składniki:
- 3 duże marchewki
- pęczek szparagów (ok 500 g)
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka(korzeń)
- pół pora
- 1 mały seler
- przyprawy: sól, pieprz, zioła np. bazylia, oregano
- kostka rosołowa
- koperek
- kilka kromek chleba (najlepiej suchego)
- trochę oliwy
Wykonanie:
Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, por i seler gotujemy razem z kostką rosołową. Po ok. 20 min dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szparagi. (pamiętamy, aby odciąć końce). Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki masła - dodajemy do zupy.
Chleb kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy w szklance z ziołami, solą i pieprzem. Polewamy chlebek i wkładamy do piekarnika na 15 minut (np. na 200 stopni).
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem. Ja uwielbiam bazylie i oregano, dlatego dodaje je do różnych potraw - polecam!.
Podajemy w miseczkach z grzankami i koperkiem.
Smacznego!
2 komentarze:
pyszny kremik, robiłam niedawno podobny:)
ciekawe zupy, ale widzę, że większość, to kremy... polecam zatem zrobić zupę ogórkową, ale nie z torebki tylko z prawdziwych kiszonych ogórków, obranych ze skórki i startych na grubszej tarce. Wyjdzie pysznie i będzie co pochrupać:)
Prześlij komentarz