piątek, 10 czerwca 2011

Krem ze szparagów.

Dzisiaj wstawiam przepis na pożywną zupę-krem. Uwielbiam zielone szparagi, a ponieważ teraz jest na nie sezon to postanowiłam upichcić z nich coś na obiad. Niestety aparat przekłamał kolor zupy i na zdjęciu nie jest tak zielona jak w rzeczywistości, ale przepis i tak postanowiłam wstawić, ponieważ kremik wyszedł PYSZNY!. Jest bardzo zapychający. Nie zawiera śmietany, mąki - same warzywka.


Składniki:


  • 3 duże marchewki
  • pęczek szparagów (ok  500 g)
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka(korzeń)
  • pół pora
  • 1 mały seler
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła np. bazylia, oregano
  • kostka rosołowa
  • koperek
  • kilka kromek chleba (najlepiej suchego)
  • trochę oliwy


Wykonanie:

Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, por i seler  gotujemy razem z kostką rosołową. Po ok. 20 min dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szparagi. (pamiętamy, aby odciąć końce). Gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki masła - dodajemy do zupy.

Chleb kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy w szklance z ziołami, solą i pieprzem. Polewamy chlebek i wkładamy do piekarnika na 15 minut (np. na 200 stopni).

Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem. Ja uwielbiam bazylie i oregano, dlatego dodaje je do różnych potraw - polecam!.

Podajemy w miseczkach z grzankami i koperkiem.

Smacznego!



2 komentarze:

ilka_86 pisze...

pyszny kremik, robiłam niedawno podobny:)

Anonimowy pisze...

ciekawe zupy, ale widzę, że większość, to kremy... polecam zatem zrobić zupę ogórkową, ale nie z torebki tylko z prawdziwych kiszonych ogórków, obranych ze skórki i startych na grubszej tarce. Wyjdzie pysznie i będzie co pochrupać:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...