Dzisiaj wstawię przepis na naprawdę szybkie ciasto. Właściwie przygotowuje się je w jednym garnku. Murzynek z dżemem jagodowym z odrobiną cynamonu przypomina mi trochę w smaku świąteczny piernik. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i pyszne. A do tego wszystkiego słodka polewa czekoladowa....tylko uwaga bo ciężko się od niego oderwać :).
Składniki (na dużą keksówkę):
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- ok. 1 szklanki mleka
- 3-4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 jajka
- 4 duże łyżki dżemu jagodowego (może być inny np. porzeczkowy lub powidła śliwkowe)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 2-3 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy mleko, olej, kakao i cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści . Do masy dodajemy jajka i energicznie mieszamy (trzeba pamiętać, aby płyn nie był za gorący, ponieważ może to doprowadzić do ścięcia się jajek). Następnie stopniowo dodajemy dżem i mąkę (ja przesiewałam), oczywiście stale mieszając. Na koniec dodajemy sodę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem czy jest już suche). Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyciągamy z blachy.
Dekorujemy polewą i dowolnymi bakaliami np. wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów, posiekanymi orzechami.
Polewa:
- 125 g margaryny lub masła (użyłam Kasi)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 7 łyżek gorzkiego kakao
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek śmietany 36 % (można w ostateczności użyć mleka)
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Margarynę, kakao, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu lub na parze wodnej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy miskę z żelatyną na kąpieli wodnej lub wkładamy miskę do mikrofalówki na 20 sekund. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z polewą i dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego. Jeszcze ciepłą glazurą polewamy ciasto.
Smacznego!
11 komentarzy:
Wygląda pysznie!
Ale wygląda niesamowicie, tylko zjeść!
Pyszny klasyk w nowej odsłonie:-)
ale kusi... moje smaki na te porę roku :)
ta polewa wyglada bosko :)
murzynek - taki niezwykły w swojej prostocie :) boska polewa!
pysznie wygląda i tak samo smakuje :) wczoraj go zrobiłam a dzisiaj zostały już tylko okruszki :)
Hej :)
zrobiłam właśnie murzynka z Twojego przepisu tylko, że w tortownicy, efekt? Mam wielkiego popękanego muffina :D Powiedz mi dlaczego on mi popękał??? U Ciebie jest taki idealny, równiutki... Czy na tego popękanego też mogę dać polewe czy nie bardzo?
Murzynek wygląda rewelacyjnie! :)
Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze gdy chciało nam się coś słodkiego to Mama szybko ukręciła murzynka i my dzieciaki popadaliśmy w błogostan:) Ja również mam nadzieję, że moje córki będą miały takie wspomnienia z dzieciństwa. Staram się, żeby na weekend zawsze było zrobione przeze mnie ciasto. Co prawda nie mam jeszcze jedynego ulubieńca bo próbuję wielu przepisów, głównie z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
Bardzo polecam bo są tam różnorodne przepisy dla cukierników o różnym stopniu zaawansowania:)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz