wtorek, 27 listopada 2012

Murzynek z dżemem jagodowym i polewą czekoladową

Dzisiaj wstawię przepis na naprawdę szybkie ciasto. Właściwie przygotowuje się je w jednym garnku. Murzynek z dżemem jagodowym z odrobiną cynamonu przypomina mi trochę w smaku świąteczny piernik. Ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i pyszne. A do tego wszystkiego słodka polewa czekoladowa....tylko uwaga bo ciężko się od niego oderwać :).

Składniki (na dużą keksówkę):
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 4 duże łyżki dżemu jagodowego (może być inny np. porzeczkowy lub powidła śliwkowe)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 2-3 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy mleko, olej, kakao i cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści . Do masy dodajemy jajka i energicznie mieszamy (trzeba pamiętać, aby płyn nie był za gorący, ponieważ może to doprowadzić do ścięcia się jajek). Następnie stopniowo dodajemy dżem i  mąkę (ja przesiewałam), oczywiście stale mieszając. Na koniec dodajemy sodę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem czy jest już suche). Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyciągamy z blachy.

Dekorujemy polewą i dowolnymi bakaliami np. wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów, posiekanymi orzechami.

Polewa:
  • 125 g margaryny lub masła (użyłam Kasi)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek gorzkiego kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek śmietany 36 % (można w ostateczności użyć mleka)
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Margarynę, kakao, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu lub na parze wodnej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy miskę z żelatyną na kąpieli wodnej lub wkładamy miskę do mikrofalówki na 20 sekund. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z polewą i dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego. Jeszcze ciepłą glazurą polewamy ciasto.

Smacznego!





11 komentarzy:

Natalia pisze...

Wygląda pysznie!

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale wygląda niesamowicie, tylko zjeść!

Droczilka pisze...

Pyszny klasyk w nowej odsłonie:-)

Wiewióra pisze...

ale kusi... moje smaki na te porę roku :)

Madleine pisze...

ta polewa wyglada bosko :)

kuchcikOla pisze...

murzynek - taki niezwykły w swojej prostocie :) boska polewa!

Anonimowy pisze...

pysznie wygląda i tak samo smakuje :) wczoraj go zrobiłam a dzisiaj zostały już tylko okruszki :)

Anonimowy pisze...

Hej :)

zrobiłam właśnie murzynka z Twojego przepisu tylko, że w tortownicy, efekt? Mam wielkiego popękanego muffina :D Powiedz mi dlaczego on mi popękał??? U Ciebie jest taki idealny, równiutki... Czy na tego popękanego też mogę dać polewe czy nie bardzo?

Aga pisze...

Murzynek wygląda rewelacyjnie! :)

Anka pisze...

Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze gdy chciało nam się coś słodkiego to Mama szybko ukręciła murzynka i my dzieciaki popadaliśmy w błogostan:) Ja również mam nadzieję, że moje córki będą miały takie wspomnienia z dzieciństwa. Staram się, żeby na weekend zawsze było zrobione przeze mnie ciasto. Co prawda nie mam jeszcze jedynego ulubieńca bo próbuję wielu przepisów, głównie z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
Bardzo polecam bo są tam różnorodne przepisy dla cukierników o różnym stopniu zaawansowania:)

Anna Barańska pisze...

Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...