Ciekawa jestem czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ... niby nie jest to nic wykwintnego, ale różnorodność w przygotowywaniu farszów sprawia, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być tradycyjne: z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie lub na słodko z serem czy owocami. Przygotowywanie ich na pewno zajmuje trochę więcej czasu niż przy typowym obiedzie, ale warto! Nie ma nic lepszego niż domowe pierogi.
Składniki (na ok. 60-70 pierogów):
Składniki (na ok. 60-70 pierogów):
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- duża garść suszonych grzybów
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- sól/ pieprz
- 2 ziarna ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- opcjonalnie: cukier
- 500 g mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski z dodatkiem szczypty soli. Wlewamy szklankę wrzącej wody i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie letnia zaczynamy wyrabiać ciasto. Od razu dodajemy olej i jeżeli czujemy, że ciasto jest za suche dodajemy trochę ciepłej wody. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Łatwo się wałkuje i nie przykleja się do blatu.
Farsz: Kapustę gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego do miękkości. Jeżeli wcześniej namoczymy grzyby to możemy ją ugotować w wodzie w której się moczyły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Gdy kapusta się ugotuje odciskamy ja z nadmiaru wody.
Kapustę kroimy cienko i łączymy z posiekanymi na drobno grzybami (wcześniej namoczonymi w wodzie) i cebulą - wszystko razem chwile smażymy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz jeżeli kapusta jest za kwaśna trochę cukru - wszystko oczywiście do smaku. Na koniec łączymy kapustę ze zmiażdżonymi wcześniej ziemniakami.
Na blacie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka (np. szklanką). Na każde wykładamy trochę farszu i zlepiamy pierogi (można do tego użyć odrobiny zimnej wody).
Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Będą gotowe jak wypłyną.
Smacznego! :)
15 komentarzy:
Jakie przepiękne warkoczyki!
ależ śliczne pierożki!!! szkoda, że bez foty wnętrza :)
Baaardzo apetyczne! A jak zrobiłaś te piękne warkoczyki?
bardzo fajnie wyszly!:)
Zazdroszczę umiejętności robienia zaplatanych pierogów. Moja Mama jest w nich mistrzynią , ale ja niestety nie oddziedziczyłam po niej zdolności, może kiedyś przysiądę i uda mi się... Twoje wyglądają pięknie i wywołują we mnie tęsknotę za rodzinnym domem ;) Pozdrawiam.
Cały rok na nie czekam :]
60-70 to produkcja masowa :D
już można powoli zamrażać na wigilię :)
Warkoczyki są według mnie bardzo proste. Zobaczyłam takie pierogi kiedyś w internecie i teraz sama takie zrobiłam. Dziękuje za miłe komentarze :)
60-70 pierogów lepiłam jakieś 2 h, ale fakt część poszła do zamrożenia :).
ale ładne !!! :)))
Pieknie ulepione. A pierogi lubie, choc te najbardziej tradycyjne, z kapusta i grzybami, to nie calkiem moja bajka...
@Maggie: Ja również jestem pod wielkim wrażeniem ulepienia tych pierożków.
Great post! I'm your new Follower! :) I hope you visit my blog sometimes.. Thank you!
Kisses from VV!!
Jakie códeńka:)
Ja chyba nie wytrzymam i kupie gotowe jakies :(
Własnie tego szukałam! dziękować :)
Proponuję spróbować ten przepis! Pyszności! :*
http://kulinarnyodlot.pl/recipes/kluski-slaskie-w-sosie-pieczarkowym/
Prześlij komentarz