Składniki:
na ciasto:
- 1 szklanka maku
- 150 g wiórków kokosowych
- 7 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
na krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 żółtek
- 1 kostka masła
dodatkowo:
- 2 tabliczki czekolady
- 100-150 ml śmietany 36 %
- opakowanie herbatników
- spirytus do nasączenia
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać do niego po łyżce masy mleczno-jajecznej.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady ze śmietanką.
Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę herbatników (każdy herbatnik maczamy chwile w alkoholu) i polać polewą czekoladową. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!
13 komentarzy:
kiedyś robiłam, pamiętam że było dobre :)
Moja teściowa robi często to ciasto, jak dla mnie TOP 10 ciast, które jadłam. Wszyscy jakoś tak pozytywnie na nie reagują ;)
Czy ciasto o nazwie "pijak" nie powinno mieć gdzieś w składzie alkoholu?
też się zastanawiam gdzie tu alkohol? wygląda pysznie
Mega apetyczny, podoba mi się ta warstwa z makiem :)
Z tego co sobie przypominam, to herbatniki nasączało się spirytusem, ale wersja bez alkoholu na pewno też była pyszna!
Oj faktycznie... zapomniałam o spirytusie pisząc przepis :).
rewelacja :) zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/
Świetny przepis!
.... Się oblizałam i paluszki tez , a gały to mi do tej pory wyłaża mniam mniam .... i ślina też cieknie ach .... :))
mmm... uwilbiam to ciasto ! zapraszam do mnie ;)
Świetny przepis! Zdjęcia zachęcają do pieczenia!:)
Fajnie wyszły zdjęcia. Mniam - zładł bym taki teraz na śniadanie.
Prześlij komentarz