Składniki na krem:
- 1/2 l mleka
- 250 g kaszy manny
- kostka masła
- 250 g cukru pudru
- 5 szklanek mąki
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka miodu
- 1 łyżeczka sody
- 250 g masła
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- kilka orzechów włoskich
- 130 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany
Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, oraz dodajemy żółtka. Dodajemy również pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, miód i sodę. Ciasto szybko zagniatamy. Dzielimy je na 3 części. Wszystkie 3 kawałki rozwałkowujemy i pieczemy każdy w osobnej blasze w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut (trzeba sprawdzać, jak się zacznie rumienić to znaczy, że jest już dobre).
Krem: do gotującego mleka wsypujemy kasze manne. Kostkę masła miksujemy z cukrem pudrem na puch i stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy.
Polewa czekoladowa: na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w 100 ml śmietanki.
Każdy placek smarujemy powidłami i przekładamy warstwą kremu. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.
Wkładamy do lodówki na minimum dobę.
Smacznego!
4 komentarze:
bardzo apetycznie wygląda
Mmmm...cudny!! Chyba upiekę na Sylwestra, bo na Boże Narodzenie menu już zaklepane:)
A na jaką blaszkę jest przepis?
Cudowny przekładaniec. :)
chyba się skuszę i upiekę na jaką blachę jest przepis? można upiec ciasto jedno a po upieczeniu przekroić na 3 placki?
Mika
Prześlij komentarz