Składniki:
- 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (jeśli chcemy zrobić czekoladki w "ciapki" to trzeba również doliczyć 1/2 tabliczki białej czekolady)
- 200 ml śmietany 36 %
- 1 białko
- 15 ml ekstraktu waniliowego
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzone foremki dokładnie smarujemy rozpuszczoną czekoladą (dno i boki); czekoladę możemy nakładać palcem lub pędzelkiem. Przygotowaną foremkę wstawiamy do zamrażalnika na kilka minut. Po wyjęciu z zamrażalnika nakładamy kolejną warstwę czekolady (chodzi o to, aby czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu z formy). W sumie polecam nałożyć 3 takie warstwy.
Następnie przygotowujemy słodką, waniliową masę która stanowić będzie ich nadzienie.
Tak jak poprzednio rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tym razem) białą czekoladę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Płynną czekoladę wlewamy delikatnym strumieniem do śmietany (ciągle mieszając). Do tak utrwalonej masy dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość łączymy z ubitym na sztywną pianę białkiem. Schłodzone czekoladki napełniamy kremem waniliowym niemalże do pełna- pozostawiając ok. 2mm miejsca na zalanie warstwy czekolady stanowiącej ostatecznie podstawę naszej pralinki.
Polecam również sprawdzenie różnego rodzaju nadzień naszych czekoladek domowej roboty, gdyż nawet niepozorne nadzienie jak Nutella, orzech laskowy, czy mus owocowy może baaardzo pozytywnie zaskoczyć:)
Smacznego!
8 komentarzy:
czekoladki są prześliczne.
Fajny prezent ;) Czekoladki wyglądają bardzo apetycznie;)
też chcę takie!
Śliczne mini-kubeczki!
Bajeczne i to na całego!!! :D
Słodki prezent :) Ja od Mojego dostałam rózgę... :P
A mnie sie zdjecie podoba! Zreszta wszystko, co czekoladowe, mi sie podoba :)
Cudny prezencik :) dzisiaj wykorzystałam wasz przepis na pralinki :D i naprawdę są rewelacyjne :)
Prześlij komentarz