piątek, 11 listopada 2011

Gnocchi czyli włoskie kopytka.

Witajcie! Ostatnio u Nas na blogu same słodkości, więc pomyślałam, że przyda się jakaś odmiana. Tak, więc dzisiaj wstawiam przepis na włoskie Gnocchi. Są pyszne, smakują tak jak nasze polskie kopytka :). Przepis podobno włoskiego kucharza (stąd). Baaardzo prosty!


Składniki:


  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Ziemniaki gotujemy do miękkości (ja gotowałam już obrane). Wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Chwile je zagniatamy, dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu i wbijamy 1 całe jajko - wszystko szybko zagniatamy. Następnie dodajemy 2 garści mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy z resztą odważonej mąki. Jeżeli czujecie, że ciasto jest już dobre i nie klei się to nie dodawajcie całości. Bierzemy 1/4 ciasta i robimy wałeczek z którego odcinamy kawałki ciasta. Gnocchi można formować tak jak polskie kopytka : w romby lub bardziej po włosku w małe kluseczki spłaszczone widelcem. Gotowe Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotujemy do wypłynięcia.Gnocchi to wspaniały dodatek do różnego rodzaju sosów. Koniecznie spróbujcie z sosem  grzybowym.

Smacznego!

4 komentarze:

Wiewióra pisze...

Lubie bardzo :) i pod każda postacią :)

Maggie pisze...

Bardzo lubie gnocchi, sa rownie wdziecznym tematem do kombinacji co makaron. Twoje wygladaja zawodowo!

Lovelykate pisze...

Uwielbiam gnocchi! Szczególnie z jakimś pomidorowym sosem. :)

Maria pisze...

Ale ładne! mi zawsze wychodzą takie brzydkie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...