Składniki:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy do miękkości (ja gotowałam już obrane). Wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Chwile je zagniatamy, dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu i wbijamy 1 całe jajko - wszystko szybko zagniatamy. Następnie dodajemy 2 garści mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy z resztą odważonej mąki. Jeżeli czujecie, że ciasto jest już dobre i nie klei się to nie dodawajcie całości. Bierzemy 1/4 ciasta i robimy wałeczek z którego odcinamy kawałki ciasta. Gnocchi można formować tak jak polskie kopytka : w romby lub bardziej po włosku w małe kluseczki spłaszczone widelcem. Gotowe Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotujemy do wypłynięcia.Gnocchi to wspaniały dodatek do różnego rodzaju sosów. Koniecznie spróbujcie z sosem grzybowym.
Smacznego!
4 komentarze:
Lubie bardzo :) i pod każda postacią :)
Bardzo lubie gnocchi, sa rownie wdziecznym tematem do kombinacji co makaron. Twoje wygladaja zawodowo!
Uwielbiam gnocchi! Szczególnie z jakimś pomidorowym sosem. :)
Ale ładne! mi zawsze wychodzą takie brzydkie:)
Prześlij komentarz