Składniki (na około 20 ciasteczek):
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło i lekko wszystko zagniatamy palcami. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę soli i dodajemy jajko - zagniatamy ciasto. Może to sprawiać pewien problem, ponieważ ono się kruszy, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Każde ciastko nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy na blasze (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) w temperaturze 200 stopni około 10 minut. W oryginalnym przepisie jest 220 stopni - 12 minut ... niestety u mnie pierwsza partia bardzo mocno się spiekła dlatego obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia.
Ciasteczka wyjęte z piekarnika studzimy np. na kratce.
Smacznego!
8 komentarzy:
Śliczne! Uwielbiam digestives, właśnie takie domowe i bez czekolady.
Mnie też naszło ostatnio na podobne herbatniki. Pychotka!!!
zawsze kupowałam takie ciastka, fajnie się dowiedzieć, jak je zrobić samemu:)
Uwielbiam Cię za ten przepis (i cudowne zdjęcia :) )
Dziękuję Ci bardzo!
Ja lubię takie digestive z mąki razowej. Są troszkę tłuste (sporo masła), ale i tak wyrzuty sumienia są mniejsze z powodu mniejszej ilości cukru no i jest pełnoziarniście :)
Fajnie tak móc chrupać ciasteczka i cieszyć się, że nie zaszkodzą kolejnymi kilogramami;)
Wygladają obłędnie :) Mniam
a czy ktoś robił te herbatniki z miodem lub brązowym cukrem zamiast białego? myślicie, że też mogą być dobre, czy biały cukier jest konieczny? no i ile można takie herbatniki przechowywać?
Prześlij komentarz