- 8 jajek
- 200 g cukru
- 4 łyżki gorącej wody
- 200 g mąki
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ok. 1 litr śmietany 36 % do ubijania (+ 100-120 ml na polewę)
- 2 śmietan-fixy
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 120 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki wody
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 4 łyżki gorącej wody i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy 100 g cukru i ubijamy na największych obrotach na puszystą masę ( masa wyraźnie zmieni konsystencję, stanie się kremowa i będzie jasna). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania pozostałą część cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, a dopiero na to przesiewamy mąkę i kakao. Wszystko razem dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy (ja to robię ręką). Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy na pół.
Krem: litr śmietany ubijamy mikserem wraz ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dosypujemy cukier puder.
Polewa czekoladowa: do miski wlewamy ok. 100-120 ml śmietany. Do tego dodajemy połamaną w kostki czekoladę (gorzką i białą). Miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i czekamy aż czekolada w całości się rozpuści. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać 2 łyżki wody.
Biszkopt nasączamy mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Na to wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy ją drugim biszkoptem i wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Smacznego!
9 komentarzy:
Pięknie wygląda - dawno nie robiłam, nabrałam na taka apetytu :)
wspaniale wygląda! :)
pysznie wyglada:)
Bajka! i nawet motylek się rozsmakował ;)
strasznie dawno nie jadłam wz-ki :) Dzięki za przypomnienie przepisu :)Wygląda świetnie :)
Sama chciałabym kiedyś zrobić wuzetkę :) Wygląda super pysznie :) Pozdrawiam
ach, i z tą wisienką. marzenie. :)
jak wisienka na torcie.. pięknie!
super!!!poprosze o kawaleczek :)
Prześlij komentarz