Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypt soli
- 30 g roztopionego masła
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy płyny: jajka, mleko i masło. Na koniec płynne składniki przelewamy do sypkich i wszystko razem energicznie mieszamy - odstawiamy na 20 minut.
Po 20 minutach zaczynamy smażyć Pancakesy - polecam smażyć je bez tłuszczu na teflonowej patelni.
A i moja uwaga - te moje są dosyć cienkie, powinny być grubsze. Zrobiłam za mało ciasta, dodatkowo część miała iść dla Rafała, więc musiałam zrobić cieńsze bo inaczej wyszłoby ich dosłownie kilka sztuk. Następnym razem zdecydowanie zwiększę proporcje.
Dodatki:
Sos truskawkowy - kilka truskawek wkładamy do garnka i gotujemy do momentu aż zrobi się z nich sos. Oczywiście mieszamy wszystko co jakiś czas. Dosładzamy 2-3 łyżkami cukru.
Polewa czekoladowa to w moim przypadku rozpuszczona na kąpieli wodnej gorzka czekolada.
Smacznego!
4 komentarze:
mnie jednak bardziej przekonują te na maślance, chociaż mleczn też są smaczne :)
znamy ten problem z za małą ilością pankejków - jeśli nie zaopatrzę się w porcję to nie ma szansy, żeby coś zostało - facet wsunie każdą ilość:)
ps dodałam Twój blog do obserwowanych, pozdrawiam!:)
Te pancakes sa pyszne, ja zwykle robie ich troche wiecej, bo wiem, ze znikna szybko ;) A takie na maslance tez juz robilam i serdecznie polecam!
Zawsze muszę ich zrobić dużo, znikają tak szybko ze stołu :)
Prześlij komentarz