Składniki:
- ok. 20 g świeżych drożdży
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy/oleju + trochę do wysmarowania bachy
Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże - mieszamy razem i odstawiamy na 5 minut. 2 szklanki mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy 3/4 wody z drożdżami i 1 łyżkę oliwy. Ciasto szybko zagniatamy dodając stopniowo resztę wody i mąki. Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie możemy przygotować dodatki do pizzy, oraz zrobić sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
- ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- ok. 120 ml letniej wody
- bazylia, oregano
- ok. 2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól
- 1 ząbek czosnku
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz, sól, cukier, oraz zioła. Tutaj niestety nie podam dokładnie czego ile trzeba dodać bo przyprawiam sos do smaku.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Wylewamy trochę sosu pomidorowego, następnie układamy dodatki i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez 10-15 minut.
Smacznego!
4 komentarze:
Dobrze jest miec taki sprawdzony przepis na ciasto na pizze. Ja wciaz szukam idealu, moze przetestuje twoj? :)
Wygląda fantastycznie! Już parę przepisów z ulubiona rukolą widziałam, ale ciągle mam obawy przed nałożeniem jej na pizzę. U Ciebie wygląda wyśmienicie!
wygląda smakowicie, chyba też się skuszę na skorzystanie z przepisu.:)
Pizza to najwspanialsza potrawa na świecie! Na pewno skorzystamy z Twojego przepisu, dziękujemy!
Prześlij komentarz