Składniki (na 4 kieliszki):
- 300 ml śmietany 36 %
- 150 g białej czekolady
- 1 białko
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 1/3 łyżki kropli miętowych Herbapolu
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy to wystygnięcia. Białko miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Bardzo schłodzoną śmietanę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do wystudzonej czekolady dodajemy białko i szybko, lecz delikatnie mieszamy. Masę łączymy z ubitą śmietaną. Na koniec stopniowo dodajemy krople miętowe. Gotowy mus przekładamy do pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
3 komentarze:
brawo za inspirację, a nie wykonanie przepisu z książki :) w przypadku nigelli expressowo, zrobilam podobnie z przepisem na curry z mango i krewetkami. Miły blog, zostaję na dłużej ;)
wyglada bardzo elegancko i przy takich skladnikach smakuje zapewne pysznie:)
Faktycznie elegancko wyglada! Nie jestem wielka fanka polaczenia czekolada + mieta, ale tego musu z checia bym skosztowala.
Prześlij komentarz