Składniki:
- ok. 1,3 kg jeżyn
- 1 opakowanie żel-fixu
- cukier (my daliśmy 2 filiżanki)
Owoce myjemy i blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Jeżyny przekładamy do garnka i mieszamy dokładnie z żel-fixem - wszystko razem zagotowujemy. Gotujące się owoce zdejmujemy z gazu i słodzimy według własnego uznania. Wszystko razem ponownie zagotowujemy i trzymamy na gazie ok. 2 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Na koniec wstawiam coś czym zajadam się odkąd przyjechałam do Rafała ... mniam, mniam!
Przepis dodaję do akcji:
6 komentarzy:
zjadłabym nawet sam, bez chleba :)
robiłam w zeszłym roku, przepyszny
Gdzie te czasy kiedy z koleżanką przynosiłyśmy całymi kankami jeżyny. Teraz jest ich znacznie mniej.Nie załapałam się na jeżyny żeby narobić takiego pysznego dżemiku ale za to zostałam obdarowana sokiem z jeżyn przez mamę.Dobre i to na pocieszenie ;)
dżemik musiał być pyszny :) jeżyny - smak dzieciństwa :) muszę się o nie postarać w przyszłym roku i zrobić dżemik jak zawsze w kociołku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
Taki drzem to marzenie... Mniam!
doskonały dzem :)
Prześlij komentarz