Składniki (na okrągłą blachę 26 cm):
- 1 kg sera mascarpone
- 8 jajek
- 250 g cukru (+dodatkowo ok. 4łyżki cukru na poncz)
- 250 ml śmietany 36%
- 10 g żelatyny
- 30 ml likieru kahlua
- 50 ml likieru amaretto
- szklanka mocnej kawy
- opakowanie biszkoptów
- kakao do posypania
Przygotowaną blachę (tortownica ok.28czm) wykładamy biszkoptami. Nasączamy ponczem przygotowanym z zaparzonej kawy, cukru i Amaretto (alkohol należy dodać po wystudzeniu kawy). Śmietanę gotujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę – odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wrzucamy mascarpone i dokładnie mieszamy z masą żółtkową. UWAGA! W tym momencie ciągle mieszając dodajemy stopniowo likier kahlua. Należy zrobić to ostrożnie, by nie zwarzyć całej masy. Następnie dodajemy jeszcze płynną, lecz chłodną śmietanę z żelatyną. Całość delikatnie łączymy za ubitymi białkami. Tiramisu przekładamy na przemian masą mascarpone i biszkoptami nasączonymi kawą z Amaretto.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao.
Smacznego!
7 komentarzy:
Za tiramisu - w kazdej wersji, od najbardziej tradycyjnej po najbardziej zmodyfikowana - dalabym sie pokrajac. Pieknie wyglada!
piękna klasyka:)
przepisów na tiramisu jest chyba tyle ilu kucharzy (tych 'prawdziwych' i domowych ;) ) ale chyba każde jesr niesamowite.
Tiramisu Rafała wygląda nieziemsko, gratulacje! :)
Musi być obłędnie pyszne!!!
Też uwielbiam smak tiramisu;) A Twoje jeszcze się prezentuje świetnie;)
jak tiramisu, to tylko bez jajka... ale Twoje bije moje marne próby, bo wygląda jak z cukierni:))
przepyszny włoski deser, dobry o każdej porze dnia :)
Prześlij komentarz