czwartek, 24 listopada 2011

Tiramisu najlepsze pod słońcem!

Witamy! Dzisiaj na poprawę humoru proponujemy przepyszne włoskie ciasto - Tiramisu.  Zrobił je w całości Rafał, a ja muszę przyznać, że to najlepsze Tiramisu jakie jadłam w życiu.  Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a wrażenia podczas konsumpcji... bezcenne :)



Składniki
(na okrągłą blachę 26 cm):

  • 1 kg sera mascarpone
  • 8 jajek
  • 250 g cukru (+dodatkowo ok. 4łyżki cukru na poncz)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 10 g żelatyny
  • 30 ml likieru kahlua
  • 50 ml likieru amaretto
  • szklanka mocnej kawy
  • opakowanie biszkoptów
  • kakao do posypania

Przygotowaną blachę (tortownica ok.28czm) wykładamy biszkoptami. Nasączamy ponczem przygotowanym z zaparzonej kawy, cukru i Amaretto (alkohol należy dodać po wystudzeniu kawy). Śmietanę gotujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę – odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wrzucamy mascarpone i dokładnie mieszamy z masą żółtkową. UWAGA! W tym momencie ciągle mieszając dodajemy stopniowo likier kahlua. Należy zrobić to ostrożnie, by nie zwarzyć całej masy. Następnie dodajemy jeszcze płynną, lecz chłodną śmietanę z żelatyną. Całość delikatnie łączymy za ubitymi białkami. Tiramisu przekładamy na przemian masą mascarpone i biszkoptami nasączonymi kawą z Amaretto.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao.
Smacznego!



8 komentarzy:

Maggie pisze...

Za tiramisu - w kazdej wersji, od najbardziej tradycyjnej po najbardziej zmodyfikowana - dalabym sie pokrajac. Pieknie wyglada!

Dusia pisze...

jakie piękne!

Asiek pisze...

piękna klasyka:)

Kulinarna Mania pisze...

przepisów na tiramisu jest chyba tyle ilu kucharzy (tych 'prawdziwych' i domowych ;) ) ale chyba każde jesr niesamowite.
Tiramisu Rafała wygląda nieziemsko, gratulacje! :)

Wiewióra pisze...

Musi być obłędnie pyszne!!!

DarkANGELika pisze...

Też uwielbiam smak tiramisu;) A Twoje jeszcze się prezentuje świetnie;)

Karola pisze...

jak tiramisu, to tylko bez jajka... ale Twoje bije moje marne próby, bo wygląda jak z cukierni:))

elżunia pisze...

przepyszny włoski deser, dobry o każdej porze dnia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...