wtorek, 22 listopada 2011

Carpaccio z łososia.



Składniki:
(przepis na 3-4 porcje)


  • 500 g surowych filetów z łososia
  • pieprz czerwony (ziarna)
  • kapary
  • pesto bazyliowe
  • 50 ml brandy
  • 100 ml soku z cytryny
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • ok. pół łyżki soli
  • do dekoracji: cytryna, koper, kiełki


Filety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.
Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.
Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem, oblewamy Pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów i pieprzem czerwonym.

Smacznego!


4 komentarze:

ANNA pisze...

Wygląda rewelacyjnie!

Maggie pisze...

Pysznie wyglada! Nawet najbardziej wykwintna restauracja nie powstydzilaby sie takiego dania w menu.

Martynosia pisze...

Maggie - dokladnie tak jak mowisz;)
Ja uwielbiam lososia, sczegolnie wedzonego:) daniewyglada pieknie i smakuje zapewne wybornie;)
Zapraszam do mnie po inne pomysly na lososia;)

Kinga pisze...

Zdjęcie urocze, ale co mnie zainteresowało, to dodatek pesto i ten sos na bazie brandy, ciekawe smaki - przecież dopiero te dodatki dodają charakteru łososiowi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...