piątek, 25 listopada 2011

Rolada truskawkowa z polewą z białej czekolady.

Witajcie! Dzisiaj mam specjalny komunikat, a właściwie wielką prośbę. Otóż wystartowaliśmy z Rafałem w konkursie na Kulinarnego Bloga Roku 2011. Zadanie na ten miesiąc to "Kulinarna podróż nad Morze Śródziemne", więc zdecydowaliśmy się wstawić Nasz przepis na Carpaccio z łososia. Trochę późno dołączyliśmy do zabawy, więc każdy Wasz głos jest mile widziany. Można głosować z ramce znajdującej się obok. Wracając do dzisiejszego przepisu... kilka dni temu naszła Rafała ochota na zrobienie rolady. Wstępnie byłam niechętna bo nigdy żadnej rolady nie zrobiłam i pomyślałam, że może nie wyjść.. namawiał mnie, namawiał, aż w końcu ją upiekliśmy. Nie wiedziałam, że zrobienie rolady zajmuje tak mało czasu!... i jeszcze jak to cudo pysznie smakuje ! :). 

Składniki:


  • 5 jajek
  • 125 g mąki
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki dżemy truskawkowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. 
  • 1 tabliczka białej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Blachę (taką, która jest w komplecie z piekarnikiem) wykładamy papierem do pieczenia. Dodatkowo papier ten smarujemy masłem.
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na najwyższych obrotach z połową odmierzonego cukru i  3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę (trwa to ok. 5-10 minut). Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania pozostały cukier.  Na masę żółtkową wykładamy ubite białka. Na wierzch przesiewamy 125 g mąki pszennej. Wszystko razem delikatnie mieszamy (proponuje zrobić to ręką). Ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Proszę pilnować czasu, ponieważ przepieczony biszkopt ciężko będzie zwinąć. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu zawijamy ścisło w roladę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pianka truskawkowa:  Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. ok. 350 ml śmietany ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zimną już galaretkę wlewamy stopniowo do śmietany miksując cały czas mikserem. Na koniec dodajemy ok. 3 łyżeczek dżemu truskawkowego.
Polewa: Do miski wlewamy 50 ml śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie płynna. Gotową polewę odstawiamy.
Zimny biszkopt rozwijamy i wykładamy na niego piankę truskawkową. Następnie zwijamy go ponownie w roladę. Tak przygotowane ciasto oblewamy letnią polewą czekoladową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego! 

4 komentarze:

Nieśka pisze...

Cudowna! I na pewno pyszna.

Lovelykate pisze...

Przepięknie wygląda :) Biała czekolada z truskawkami czy malinami, to jedno z najlepszych połączeń :)

Dusia pisze...

chętnie sięgnełabym po kawałek takiej roladki

Sue pisze...

Zawsze zajadam się takimi roladami na imprezach rodzinnych. Są boskie! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...