Składniki:
- 5 jajek
- 125 g mąki
- 125 g cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 400 ml śmietany 36 %
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki dżemy truskawkowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
- 1 tabliczka białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Blachę (taką, która jest w komplecie z piekarnikiem) wykładamy papierem do pieczenia. Dodatkowo papier ten smarujemy masłem.
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na najwyższych obrotach z połową odmierzonego cukru i 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę (trwa to ok. 5-10 minut). Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Na masę żółtkową wykładamy ubite białka. Na wierzch przesiewamy 125 g mąki pszennej. Wszystko razem delikatnie mieszamy (proponuje zrobić to ręką). Ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Proszę pilnować czasu, ponieważ przepieczony biszkopt ciężko będzie zwinąć. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu zawijamy ścisło w roladę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. ok. 350 ml śmietany ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zimną już galaretkę wlewamy stopniowo do śmietany miksując cały czas mikserem. Na koniec dodajemy ok. 3 łyżeczek dżemu truskawkowego.
Polewa: Do miski wlewamy 50 ml śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie płynna. Gotową polewę odstawiamy.
Zimny biszkopt rozwijamy i wykładamy na niego piankę truskawkową. Następnie zwijamy go ponownie w roladę. Tak przygotowane ciasto oblewamy letnią polewą czekoladową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
4 komentarze:
Cudowna! I na pewno pyszna.
Przepięknie wygląda :) Biała czekolada z truskawkami czy malinami, to jedno z najlepszych połączeń :)
chętnie sięgnełabym po kawałek takiej roladki
Zawsze zajadam się takimi roladami na imprezach rodzinnych. Są boskie! :)
Prześlij komentarz