poniedziałek, 31 października 2011

Sernik z lekką nutą pomarańczy - najlepszy przepis!

Witam! Dzisiaj wstawiam prosty przepis na przepyszny sernik, który dostałam od Rafała. Nigdy nie lubiłam serników, ale ten po prostu pokochałam. Za co ? Przede wszystkim jest bardzo miękki.. wręcz rozpływa się w ustach. Oprócz tego odpowiednio mokry. Do tej pory przyszło mi jeść twarde, suche serniki ... może dlatego zraziłam się do tego ciasta? Mała uwaga co do używanego sera. Ponieważ Rafał ma duuuże doświadczenie z sernikami (:D) powiedział, że najlepszym serem na sernik jest ten firmy President. Ja robiłam z mielonego Dr Oetkera, ponieważ innego w sklepie nie było i w smaku jest jak najbardziej ok :).

Składniki
(na prostokątną blachę):


  • 1 kg sera mielonego na sernik
  • 9 żółtek
  • 300 g cukru
  • 1-2 opakowania budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
Jeżeli chcecie tak jak ja upiec sernik na spodzie z kruchego ciasta to należy takie przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj.
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na puszysty kogel mogel. Do drugiej miski wkładamy ser i miksujemy go chwile po czym dodajemy ubite żółtka z cukrem. Wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy 1-2 budynie waniliowe (ja wsypałam 1,5 opakowania) ze 100 ml mleka - dodajemy do masy serowej. Na koniec wlewamy pozostałe 200 ml mleka, oraz skórkę pomarańczową - jeszcze chwilę wszystko ubijamy i ....koniec :) (masa będzie bardzo rzadka, ale spokojnie - w piekarniku wszystko się ładnie zetnie).Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 stopni. 

Smacznego!




9 komentarzy:

Patrycja pisze...

Wygląda przepysznie!

Monisia pisze...

Wspaniały;)aż nabrałam chęci na sernik,bardzo dawna robiłam.

zauberi pisze...

wspaniale wygląda

Basia pisze...

smakowicie się zapowiada - na pewno wypróbuje przepis

co by tu zjeść? pisze...

Mam gdzieś podobny przepis na sernik z budyniem i mlekiem ale nigdy nie miałam odwagi bo myślałam że nie wyjdzie z dodatkiem mleka ale skoro wyszedł i wygląda super to muszę wyciągnąć z szuflady przepis:)

Angie pisze...

Uwielbiam takie serniki, a Twój wygląda rewelacyjnie!

aga pisze...

sernik z nuta pomaranczy... jak najbardziej jestem za:)

zjedz_mnie pisze...

Miłość jak najbardziej uzasadniona, sernik wygląda super smakowicie ;]

Arvén pisze...

Dodatek budyniu w sernikach lubię, nadaje mu charakterystycznej konsystencji. Musi być boski :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...