Ciasto kruche + bita śmietana + truskawki = uczta dla podniebienia ... Zapraszam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko + 1 całe jajko
- 500 ml śmietanki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru (do śmietanki)
- pokrojone w plasterki truskawki na wierzch
- opcjonalnie: śmietan fix
1,5 szklanki mąki, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy dodając jeśli potrzeba pozostałą mąkę. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ją ciastem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni (w piekarniku rozgrzanym wcześniej na 200 st.).
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru pudru. Możemy też dodać śmietan fix jeżeli chcemy, aby masa była sztywniejsza.
Tartę wyjętą z piekarnika studzimy. Po wystudzeniu wykładamy na nią ubitą śmietanę, a na to pokrojone w plasterki truskawki.
Smacznego!
7 komentarzy:
pysznie wygląda Twoja tarta :) bardzo mi się podoba ta przeźroczysta forma :) u mnie też dziś tarta ale wytrawna
cudna :)
Może i najprostsza, ale jak pysznie wygląda!
Jak to smakowicie wygląda :)
zapraszam do mnie na rozdanie;))
Wygląda przepysznie!
Wspaniała tarta :-)
Prześlij komentarz